cabecera noticias

Contractistes, difícil transició. La Vanguardia 17-10-2014

La Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) ha tingut tres presidents diferents en menys de dos anys. No seria una circumstància especialment rellevant si no fos perquè en els 19 anys anteriors només en va tenir un, Rafael Romero. I ha estat precisament la longevitat en el càrrec de Romero el que ha portat a una transició que ha durat dos anys i que ha forçat a acords amistosos gairebé sense fer soroll entre les dues sensibilitats que configuren el principal lobby de pressió del sector constructor.

Romero va deixar el càrrec el novembre del 2012 en complir 65 anys. El va substituir el seu vicepresident, Jordi Rubau. Quan van arribar les eleccions del febrer del 2013 van emergir dos possibles candidats; el continuista Francesc Boixadós i el renovador Joaquim Llansó. Al final els dos executius van assolir un pacte pel qual Boixadós seria president i Llansó director general durant un any i mig per gestionar la transició. Alhora, van acordar convocar eleccions anticipades al cap d'un any i mig. I així va ser: el setembre del 2014 Llansó va ser elegit president per aclamació.

En el temps precedent, el tàndem Boixadós-Llansó s'ha enfrontat a un dur ajust en l'organització per cobrir el dèficit pressupostari i la pèrdua de socis (de 165 a 85). La Cambra va acomiadar dues persones, va rebaixar el sou als set empleats restants (inclòs el president, un 50%) i es va traslladar del despatx que ocupaven a passeig de Gràcia a les dependències de la patronal Foment del Treball a la Via Laietana de Barcelona, que són un 65% més econòmiques. La transició s'ha acabat.

Eduardo Magallón

Log in

feedback
x