Avui hem debatut sobre la gestió sostenible de l'aigua: Noves perspectives i oportunitats
Aquest matí, en un esmorzar col·loqui que hem organitzat juntament amb ASINCA, Samuel Reyes, director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i ponent de l’esdeveniment, ha presentat les noves línies de treball i modificacions dels plecs de licitació. La seva ponència ha destacat la importància d'adaptar les obres a la realitat del sector, tant en criteris d'adjudicació com en preus.
Reyes ha subratllat que cal diferenciar les empreses licitadores no només pel preu, sinó també per la seva capacitat de reduir la petjada de carboni i fomentar la sostenibilitat. "Hem de fer que el sector de l’aigua sigui atractiu per tal d’atraure talent i gent preparada", ha afirmat. També ha destacat la necessitat de revisar les tarifes i el cànon de l'aigua per assegurar-ne la viabilitat i l'eficiència.
En quant a les dades de l'ACA, Reyes ha exposat que l'agència destina 360 milions d'euros al món local per despeses de gestió indirecta, dels quals 220 milions es dediquen a l'abastament. Aquesta xifra inclou 130 milions d'euros per a la subvenció de manteniment i millora de la xarxa d’abastament en baixa, i 90 milions per a subvencions d’abastament en alta, plans directors i instal·lació de comptadors.
Dels 140 milions restants, es destinen a 133 convenis ja signats amb administracions per al sanejament i 27 en tràmit, incloent-hi 120 milions d'euros per obres, algunes de les quals estan pendents de licitar. Abans de l’estiu, l'ACA licitarà 15 noves Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR) per a gestió indirecta, amb un import total de 35 milions d'euros, incloent projectes a Fogars de la Selva, Vespella de Gaià, la Vilella Baixa i Falset.
A més, l'ACA té en marxa tres línies de subvencions per a la millora del medi ambient i la reducció del risc d’inundabilitat. Anualment, es destinen 5 milions d'euros a manteniment i millora de lleres. També s'ha obert una línia de subvencions per a la redacció de projectes que millorin el risc d’inundabilitat, amb un import d’1,5 milions d'euros, i per primera vegada, una línia per millorar la capacitat dels drenatges urbans amb un import de 2,5 milions d'euros.
L'esdeveniment, que ha estat presentat per Lluís Moreno, president de la CCOC, ha reunit nombrosos professionals del sector de l'aigua i la construcció. Aquests han mostrat un gran interès en les noves iniciatives i criteris exposats per Reyes, aprofitant l'oportunitat per debatre i compartir experiències sobre com millorar la sostenibilitat i l'eficiència en els seus projectes.
Finalment, Mateu Tersol ha posat punt final a l'acte amb unes paraules de cloenda, agraint la participació de tots els assistents. Ha subratllat que aquest esmorzar col·loqui ha estat una oportunitat única per a la comunitat del sector de l'aigua i la construcció per intercanviar idees i col·laborar en la consecució d'objectius comuns. La seva esperança és que les noves iniciatives i criteris presentats avui serveixin com a punt de partida per a futures col·laboracions i èxits conjunts en la promoció de la sostenibilitat i la millora de la gestió de l'aigua a Catalunya.