Tornar al llistat
La Cambra30 novembre

Lluís Moreno amb el Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya de visita a la Presa de l'Albagés

La major part dels membres que formen part del CAdIC, ahir van visitar la Presa de l'Albagés

El President Lluís Moreno, juntament amb el President del Consell Assessor, Francisco Gutíerrez, el seu Vicepresident, Joaquim Llansó i la resta de membres que formen part del Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya, ahir van visitar la Presa del Albagés, obra premiada com a millor infraestructura posada en servei l'any 2021 a Catalunya, en l'acte de celebració de la Nit de les Infraestructures del passat 13 juny de 2022.

Cal recordar que el Jurat va decidir que en l’edició del premi de la passada Nit, l’eix vertebrador dels  premis fos el mediambiental, sota el vector de l’aigua, donada la seva rellevància. 

La importància de la millora hídrica en els conreus de les comarques lleidatanes derivades del Canal Segarra Garrigues, que justament amb aquesta presa de l’Albagés conclou, suposa un salt qualitatiu per l’agricultura al nostre país, i més en un context com l’actual, on el sector primari té una importància rellevant i ara una major visibilitat mediàtica. El canal Segarra Garrigues també suposa un mecanisme de col·laboració interadministrativa, i també de col·laboració públic-privada. En el primer cas, cal assenyalar que la promoció que es fa per ACUAES del canal, ho és gràcies al Conveni de Col·laboració entre el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico y la Generalitat de Catalunya, i en el segons cas, entre l’ens gestor del Canal i la comunitat de regants, al qual nodreix d’agua.

La presa de l’Albagès, va tenir un import d’execució de 65 milions d’euros, que contant amb expropiacions, assistències, projectes, etc... va suposar una inversió total de 90 milions d’euros i ha estat una presa de terres, amb una tancada de planta recta, i una longitud de coronació de 750 metres i una amplada de 10 metres a la cota 386,50.

El Premi a la Millor Infraestructura 2021, tot i sent únic, va voler reconèixer els diferents actors que hi participaven i que és concretaven en quatre, cadascun corresponent als diferents processos que requereix una infraestructura d’aquesta rellevància. Els guardonats en cadascuna de les categories van ser:

Premi al Promotor: Aguas de las Cuencas de España, S.A..

Premi als Projectistes: Proser

Premi a la Direcció d’obra: TYPSA

Premi al Constructor: (UTE) de Dragados S.A. i Benito Arnó e hijos