Tornar al llistat
Altres31 maig

Foment del Treball exigeix que la inversió pressupostada s'executi

El grau d’execució d’inversions reals a Catalunya per a l’any 2021 ha estat només del 35,8%, la xifra més baixa de tot l’Estat

  • L’empresariat mostra la seva preocupació pels baixos nivells d’execució d’inversions a Catalunya.
  • Cal accelerar les inversions en infraestructures i no penalitzar-les com s’ha fet a Catalunya el 2021.
  • És necessari que a Catalunya s’executin les inversions que consten als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) aprovats per les Corts Generals.

L’empresariat mostra la seva preocupació pels baixos nivells d’execució d’inversions de l’Estat a Catalunya dels darrers anys, que agreuja l’elevat dèficit d’infraestructures que pateix el territori.

Foment del Treball demana que s’executi la inversió prevista en infraestructures, i s’accelerin les inversions pendents per tal d’anar recuperant el dèficit d’inversió que pateix Catalunya.

La inversió executada al 2021 a Catalunya dista molt de la inicialment pressupostada, qüestió recurrent en els darrers anys. Les dades publicades per la Intervenció General de l’Estat el passat 30 de maig indiquen que a Catalunya l’execució pressupostària de l’Estat i el seu sector públic per a l’any 2021 ha estat només del 35,8%, la xifra més baixa de totes les comunitats. És a dir, a Catalunya, dels 2.068,1 milions de crèdit inicial d’inversió aprovada al 2021, l’Estat només ha executat 739,8 milions d’euros, l’equivalent al 9% regionalitzable, lluny del 19% del pes en el PIB estatal.

Des del 2013 a 2021, l’execució pressupostaria de l’Estat a Catalunya ha estat del 61,4%, deixant així d’invertir el 40% de la inversió compresa als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

En aquest sentit, cal recordar que el passat 31 de gener Foment del Treball va actualitzar el document sobre ‘El dèficit d’inversió en infraestructures a Catalunya 2009-2020’ en el qual es va calcular que a Catalunya aquest dèficit ha passat dels 28.000 milions d’euros l’any 2018 als 35.000 milions d’euros amb les dades actuals, a partir de la projecció en base a una inversió estimada que es fa als països europeus del 2,2% del PIB.

Des de Foment del Treball es demana revertir aquest dèficit històric que arriba fins als 35.000 milions d’euros en els darrers dotze anys. Primer, invertint l’equivalent del 2,2% del PIB català (5.500 milions d’euros anuals) com fan els països de la zona euro. I segon, des del 2019 hauria d’haver-hi una inversió extraordinària durant 5 anys per recuperar el dèficit.

Per tot això, cal incrementar les inversions i executar-les, i no pas incomplir reiteradament les successives lleis dels PGE.